2018. január 19., péntek

Shoujo manga ajánló #1

Halihó! Ismét új cikksorozatot indítok, melyben shoujo mangákat fogok ajánlani rövid leírások alapján. Rólam tudni kell, hogy animék terén jobban szeretem a shounen, seinen,horror alkotásokat, de mangákból nagyon odavagyok a shoujoért is. Az évek folyamán rengeteget olvastam és igyekszem ebben a sorozatban bemutatni azokat, amik számomra kiemelkedtek a többi néhány száz közül és érdemesnek tartom elolvasni a műfaj kedvelőinek.
A lista nem fontossági sorrendben fog haladni, hanem ABC szerint, mert a manga listám alapján készítem el ezt a bejegyzést és mivel remélhetőleg lesz több ilyen is, így egyszerűbb megjegyezni, hogy hol tartottam. Viszont minden alkotás kap majd egy pontot 1-5-ig, amit a történet,grafika,hangulat és a rám tett benyomás alapján fogok kiosztani.


Először is tisztázzuk a shoujo jelentését, mert nem biztos, hogy mindenki számára világos. A shoujo főleg fiatal lányoknak szóló animék, mangák műfaját jelenti. Ezek főleg romantikus történetek.
A mangákra általában a virágos,ragyogó,szívekben és raszterekben gazdag háttér jellemző. Ezek a képek inkább szépek, mintsem mozgalmasak a shounennel ellentétben(ami a fiúknak szól).
A pirulás, a csillogás elkerülhetetlen esztétikai elemei ezen képregényeknek.
Természetesen rengeteg klisé is társul hozzájuk,amit nem sorolnék most fel, talán egy másik cikkben. 4-5 ilyen műfajú manga után úgyis mindenki megérti, hogy miket értettem klisék alatt.
Lássuk tehát H-ig ezeket a shoujo mangákat:


Akkan Baby
A shoujo romantikus, így ebbe természetesen egy enyhe testiség is beletartozik. Az Akkanban feltűnik némi szexuális tartalom, de főként vicces formában.
Egy 16 éves párról szól, akik egy koncerten találkoztak össze és poénból lefeküdnek egymással, hogy kipróbálják mégis milyen az. Ezzel nem lenne semmi gond, ha egyáltalán ismernék a védekezés fogalmát, amiről eddig azt hitték,hogy valami sütemény fajta...
Természetesen ennek a felelőtlen és éretlen viselkedésnek meg is lesz a gyümölcse, mégpedig egy baba képében. Yuki és Shigeru azon vannak, hogy megtarthassák a gyermeket és mindeközben idejében fel tudjanak nőni a feladathoz.
Eleinte csak vicces volt és kicsit zagyvának tűnt, de a végére egészen komoly kérdéseket is boncolgat: mint az abortusz, a gyerek gyereket nevel és a szülők szemszögét is megismerhetjük.
Nekem a grafikája annyira nem tetszett,de nem egy mai darabról van szó, szóval ezt elnézem.
A történet nem volt rossz, egyszerre volt szórakoztató és olykor komoly.
Értékelés: 3,5/5

Akuma de Sourou
Ez a mű nagyon fontos számomra, mert ez volt életem leges legelső mangája, amit olvastam. Ha egy igazi borzalom lenne, akkor is szerepelne ezen a listán, de szerencsére egy elég jó darabba sikerült belefutnom legelőször, talán ezért is folytattam a manga olvasást.
Főszereplőnk Kayano egy egyszerű 17 éves lány, aki végre összeszedi a bátorságát és odaadja a szerelmeslevelét a kiszemeltjének.Vagyis az túlzás, hogy odaadja, mert elszerencsétlenkedi a dolgot és a suli ügyeletes bajkeverőjének kezébe nyomja az ominózus levelet.  Takeru a lány ballépését állandóan kihasználja, konkrétan a szolgájává teszi a szerencsétlenül járt Kayanot. Ha ez nem lenne elég, akkor a lány anyja hirtelen bejelenti, hogy újra házasodik és természetesen a kiszemelt mostoha apa nem más, mint Takeru édesapja.
Mindezek tetejébe az új család egyesül Kayanoék házában és megkezdődik a lány szélmalom harca Takeruval és az érzéseivel.
Nagyon szeretem ezt a mangát, már többször is olvastam, szerintem egy remek képviselője a shoujo műfajának. A rajzolása is nagyon szép, a karakterek kidolgozottak és egyediek. Takeru szeme pedig egyik másik képkockánál gyönyörűen meg van rajzolva!
A történet elsőre komolytalannak tűnhet, de nem az. Persze ebben is vannak szórakoztató részek, de alapvetően elég komoly hangvételű a mű.
Értékelés: 5/5 (bocsi, de tényleg nagy kedvenc ^^")

Aoki Umi no Toraware Hime
A történet főszereplője Matsurika, aki egy olyan állam hercegnője, ami nem szól bele a körülötte lévő országok ügyeibe. A királyi családba nem nagyon házasodhatott még be külföldi, de egy napon Matsurika meglepve tapasztalja, hogy Orlando herceg megkéri a kezét.
A lány nem mond egyből igent, az este folyamán pedig éppen a neki tett ajánlaton töpreng, amikor egy fura alak megkéri rá, hogy utasítsa vissza a herceget és tartson vele.A lány persze nem tesz eleget a kérésnek, mire az idegen kimutatja a foga fehérjét és jó kalóz módjára szépen elrabolja a lányt.
Ha ez nem is lenne elég, akkor a kalóz közli a lánnyal, hogy egy nagyobb jó érdekében fel kell őt áldozni. Hiába próbálja meggyőzni Rajut, a kalózt,hogy ez a legenda csak egy dajka mese, a férfi kihajózik a tengerre, hogy beteljesítse az akaratát és a hercegnő sorsát.
Orlando, a kérő azonban nem hagyja ennyiben a dolgot és a hercegnő és elrablója után indul egy flottával. Matsurika balszerencséjére nemcsak fel akarják áldozni, de még a tenger is ellene dolgozik, ugyanis hatalmas viharba keverednek és szegény a hullámok között hánykolódó hajón elmélkedhet azon, hogy vajon melyik halálnem lenne a kíméletesebb...?
A manga érdekes dolgokat boncolgat, mint az elrabló és a rab viszonyát, a nagyobb jóért való önfeláldozás terhének megélését és a hercegnő lét árnyoldalainak bemutatására is sor kerül.
A történet nem hosszú, de érdekes és izgalmas.A grafika is nagyon szép.
Értékelés: 4/5

Boku ni Natta Watashi
Egy remek kis manga a cross-dressing kedvelő számára. Momoko fiú ikertestvérével Akirával éppen új iskolába készülnek. Míg Momoko egy átlagos középiskolába, addig testvére egy elit
fiúgimnáziumba fog járni. A probléma csak az, hogy Akira nem akarja ezt, eszelős anyjuk erőltette rá ezt az iskolát. Akira fellázad anyja akarata ellen és elszökik. Anyja tombolása elől menekülve és bátyját keresve Momoko séta közben véletlenül testvére elit iskolája elé érkezik, ahol a nagy mélázások közepette majdnem elüti egy autó. Egy fiú menti meg az életét, ám a szokásos romantikus pillanat helyett hamar összeveszik az idegen megmentővel. Momoko végül feladja és hazamegy, ahol az anyja egy ollóval levágja a lány gyönyörű hosszú haját és rákényszeríti arra, hogy eljátssza az  ikertestvére szerepét, amíg elő nem kerül a fiú.
Momokonak nem sok választása van, így aztán el is kezdődik az új élete a fiúiskolában. Ráadásul a lánynak a kollégiumban kell élnie egy szobatárssal, aki-mindenki nagy "meglepetésére"- pont az a srác, aki megmentette és akivel jól összeveszett.
A szobatársat körül rajongják a lányok, de Momoko titokban még mindig utálja a fiút.
A történet ezután kezd izgalmasabb lenni, ugyanis Momokonak egyre nagyobb kihívást jelent elrejteni a valódi nemét és együtt élni egy idegen fiúval egy szobában.
A történet nem olyan egyedi, de mégis megkapó és engem nagyon lekötött. A rajzolása is szép, letisztult. Akit érdekelnek az ilyen történetek, azoknak melegen ajánlom.
Értékelés: 4,5/5

Cat Street
Keito Aoyama egy 16 éves lány, aki egykor híres gyerekszínész volt, ám egy trauma miatt teljesen magába fordul. Depressziós lesz, iskolába sem jár és szinte alig mozdul ki otthonról és főleg a szobájából. Ám egy napon mégis úgy dönt, hogy nyakába veszi a várost és céltalan kóborlása közben egy különös férfiba botlik. Az idegen ráveszi, hogy kövesse őt, mert mutatni akar neki valamit-persze a lány fél, de valamiért mégis a férfivel tart-és végül elvezeti egy El Liston nevű helyre. Ez egy szabadelvű iskola, ahol a diákok kedvükre járnak be órákra és az iskola épületében szabadon foglalkozhatnak azzal, amit szeretnek. Egy fiú felismeri őt és tesz egy nem túl szép  megjegyzést, így Keito kiakad, pofon vágja az ismeretlen srácot és elszalad. Később azonban ismét keresztezik egymás útját és a fiú ráveszi, hogy újra ellátogasson abba az iskolába. Itt megismerkedik néhány különös emberrel és elhatározza, hogy ad magának még egy esélyt.
A Cat Street különlegessége az, hogy milyen szépen, árnyaltan mutatja be a szereplők lelki világát és vívódásait. A közöttük lévő kapcsolatokat és konfliktusok is érdekesen tálalja a szerző. Sok érzelem és lélektani dolog van benne, ami miatt felkerült erre a listára.
Mindenképp megér egy próbát, mert az alaptörténet így nem tűnhet olyan érdekesnek, de itt főleg a szereplőkön, az ő jellemfejlődésükön és kapcsolatrendszerükön van a hangsúly.A rajzok átlagosak, nem is kiemelkedően szépek, de csúnyának se mondanám őket. Egy átlagos shoujo manga lenne, ha nem lennének ilyen jók a szereplők benne.
Értékelés: 4/5

Fuyu no Hana
Igen, egy oneshot(egy fejezetes) is felkerült a listára, ami nem meglepő, ha tudjátok azt, hogy mennyire imádom Sumomo Yumeka munkáit.
A történetben Rakka(lány) és Itadori(fiú) gyerekkori barátok, akik mindig konzervrugdosóst
játszanak, majd elmennek Itadoriékhoz, akinek a szülei gyógyszerészek. A fiúnak van egy nővére is, aki mindig nagyon kedves Rakkával és befonja a haját. Ám egy nap Itadori nővére rosszul lesz, Rakkát pedig azonnal elküldik a házból. Később a nővér meghal, de a temetésen senki nem látja a maradványokat. A történet előre szalad 8 évet, ahol a két szereplő már 13 éves. Itadori egy nap elég aljasan és furán viselkedik Rakkával, aki emiatt napokig nem megy iskolába.Egyik nap közlik vele, hogy a barátja meghalt. Pont annyi idősen, mint a nővére. Rakka nem tudja kiverni a furcsa dolgokat a fejéből, amiket a fiú mondott neki. Állítólag az ő és nővére testében egy olyan virág élősködik, ami elpusztítva a gazdatestet egy rendkívüli gyógyszert állít elő. Rakka nem hiszi el,hogy Itadori meghalt. Így elindul megkeresni a barátját. Vajon tényleg meghalt Itadori? Mi lesz a sorsuk?
Igaz, hogy rövid a történet, de nagyon lényegre törő és elgondolkoztató. Valami különös légköre van Sumeka mangáinak és a rajz stílusát is szeretem.
Értékelés: 4,5/5

Hanatsukihime
Lys Lily a 15 éves táncosnő történetét követhetjük szemmel, akinek születésekor nem dobogott a szíve. Édesanyja rettentő döntésre szánja el magát: megidéz egy démont, akivel szövetséget kötve megmenti lánya életét. Azonban a démon figyelmezteti a nőt, hogy a lány csak 16 éves koráig fog élni, amikor is eljön érte, felfalja a testét és visszaszerzi tulajdon szívét. Az anya elkeseredésében megköti a szerződést. Lys mellkasán ennek következtében alakul ki egy virág motívum, ami azt jelzi, hogy egy démon szíve dobog a testében. Az emberek tudják ezt és félnek a lánytól, olykor elüldözik és bántalmazzák is. De Lyst ennyi nem állít meg, hűséges kísérőjével Sivával bejárják a vidéket és mindenkit lenyűgöznek az előadásukkal.
Azonban a végzetes óra egyre jobban közeleg és Lys igyekszik megtalálni azt a démont, aki neki adta a szívét. Abban reménykedik, hogy sikerül valahogy meghosszabbítania az életét és ezért mindent elkövet, hogy idő előtt  megtalálja a pokoli fajzatot.
Lys története érdekes, megható, izgalmas és olykor vicces is. A csendes és visszafogott Siva pedig sokkal több titkot tartogat, mint arra valaha is gondolnánk. A végén jó kis csavart talált ki a  mangaka.
A rajzolás szép, bár ezért a stílusért annyira nem vagyok oda, de attól még elismerem, hogy részletgazdag és kidolgozott.
Értékelés: 4,5/5

Remélem találtok köztük olyat, ami nektek is elnyeri a tetszéseteket. Ha szeretnétek, hogy folytassam ezt a rovatot, akkor jelezzétek. :)

Köszönöm a figyelmet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése