2018. december 12., szerda

Darling in the FranXX: Az én szememmel


Sajnálom, hogy nem volt bejegyzés az utóbbi hónapban, de a magánélet és az iskola nagyon lefoglalt. Ha kicsit túljutottam ezen az egész őrületen, akkor majd írok róla egy cikket. Hátha tudok vele segíteni annak, aki hasonló helyzetbe került, mint én. Ezt a bejegyzést még novemberben kezdtem el írni, de csak most jutottam a végére. Ne haragudjatok.
Ez az anime elég nagy hype-ot kapott az utóbbi időben, főleg, hogy 2018. júliusában zárult le. Mindenhol összefutottam a különös démon lánnyal, akinek rózsaszín a haja, így végül rákerestem erre az animére. Úgy tűnik, hogy az Evangelion után kicsit beszippantott a  mecha világa, így viszont lesz mit nézni az elkövetkezendőkben. Figyelem! A cikk SPOILEREKET tartalmazhat!

Úgy vágtam bele ebbe az animébe, hogy nem olvastam el róla az ismertetőt. A mechák is egy sémára épülnek;" majd nézek egy jó kis harcos, szerelmetes sztorit".-Gondoltam én. Részben igazam is lett, de nagy meglepetésemre a Darling in the FranXX sokkal többet nyújtott ennél.
Az alaptörténet nem egy világmegváltó ötlet: az emberiség majdnem kipusztult, mert a Kyoryu-nak nevezett különös és erős létformák ostromolnak minket, így az emberiség létrehozott egy menedéket a fennmaradt lakosságnak és minden gondról megfeledkezve élik ott mindennapjaikat. Ezt az óvóhelyet viszont védeni kell a Kyoryu-k támadásaitól, ezért gyerekek által vezetett FranXX robotok segítségével tartják kordában a támadókat.

Már megint gyerekek. Miért pont ők vezethetik csak és kizárólag a FranXX-okat? Nos, ez egy elég érdekes kérdés. Főleg, hogy minden robotot csak egy fiú-lány páros képes elvezetni. És itt jön egy kicsit bizarr metaforája a férfi-nő szerepeknek, mert a nő egyfajta vezérlő egység, befogadó, míg a férfi irányítja a nőt és kezében tartja a dolgokat. Gondolom a póz sem véletlen...
A párosok csak akkor képesek vezetni a FranXX-ot, ha egyensúlyban vannak egymással.De itt nem férfi-nő párosok vannak, hanem fiú-lány. Hiszen főszereplőink kamaszok. Ez kissé ellent mond egymásnak, de mégis világosan elénk tárja az anime az ottani világban elképzelt nemi szerepeket. A gyerekek könnyen irányíthatóak, befolyásolhatóak és kedvük szerint irányíthatják a háttérben munkálkodó erők az életüket. Még nincsenek tisztában a testükkel és az identitásukkal, így könnyebb belőlük egy harcoló gépezetet csinálni. Vagy mégsem...?

Az animéről egy szó jut mindig eszembe: ellentét. Az ellentétek meghatározzák az egész művet, de egyfajta harmóniát is teremtenek.
Ott a megmaradt emberiség, akik a tökéletességre törekednek, de a kutatókat mégis lázban tartja kis csapatunk, akiket még nem rontott meg a rendszer és a régi emberek viselkedését mintázzák. Eleinte bele sem avatkoznak a már rendellenesnek titulált egészséges kamaszodásba, de később megrettennek a gyerekektől és attól, hogy ez az új nemzedék visszatér a gyökerekhez.
A szexualitás ebben a világban szinte tabu, az emberek már-már nemtelenek, mivel annyira "tökéletesek", hogy nincs szükségük arra, hogy egymással érintkezzenek. A születés csodája és az ahhoz vezető út is rég haszontalan, undorító, állatias viselkedésformának van titulálva. Ekkor jönnek a képbe hőseink, akik mindezt a csodát, a szerelmet, a  szexualitást szeretnék megélni-még ha nem is feltétlenül tudatosan-mindamellett, hogy folyamatosan védelmezniük kell az emberiség megmaradt részét az életük kockáztatásával.
A gyerekek rádöbbennek, hogy az emberiség mennyire elszigetelődött, szinte teljesen megszűntek a társas interakciók.

A legnagyobb ellentét okozója számomra Zero Two, akit először egy érzéstelen, a partnereit felemésztő szörnyetegként ábrázolnak. Nem árulok el vele túl nagy titkot ha elmondom, hogy nem emberi lény. Mégis a történet előrehaladtával ő válik a legemberibbé ebben az egész bizarr világban. Képes a szerelmet megélni, idővel a társaira is tekintettel lenni. Pajkossága, szemtelensége a többieket is felrázza és ő kezdi el azt a folyamatot, ami a végére kiteljesedik, és ami visszahozza az emberekbe azt, ami kiveszett belőlük. Ő a legemberibb szereplő minden pozitívumával és gyarlóságával is szerethető és értékes karakter. De a nő mellé férfi kell, főszereplőnk Hiro pedig állja is a sarat a démoni hölgyemény mellett. Mindketten jelentős karakterfejlődésen mennek át egymásnak köszönhetően. Az ő párosuk egy nagyon erős érzelmen alapul, amit többször is próbára tesz a sors.

A Darling in the FranXX nagyon jól operál a képzelet és a valóság elemeivel. Zajlanak az epikus csaták a robotokkal és a Kyoryukkal, miközben betekintést enged a szereplők kapcsolataiba, múltjába és lelki világába.
Számomra ez az anime egy mecha köntösbe bújtatott szomorkás bemutatása a felnőtté válásnak, annak minden nehézségével. A szereplők kidolgozottak, sokat fejlődnek, amivel reményt adhatnak az emberiségnek. Sok katasztrófa, csapás után is képesek reménykedni egy szép jövőben és ezt a jövőt a saját kezükkel igyekeznek megépíteni.
A grafika tetszetős, a harcjelenetek pörgősek és az anime második fele igazán érdekessé válik. A mecha hangsúlya szép lassan elillan és átveszi a szerepet a karakterek bemutatása, a kamaszkor megélése, a saját testük megismerése, a nemi identitásuk keresése, megtalálása és elfogadása.
Közben a háttérben zajlanak a dolgok, érezzük, hogy hamarosan minden előkészület meglesz az epikus, mindent eldöntő csatára.

A Darling in the FranXX egy nagyon élvezhető, izgalmas és érdekes anime lett. Nem csodálom, hogy akkora népszerűségnek örvend. Persze a műfaji sablonok megmaradtak, de ez nem igazán zavaró. Szép kerek, egész történetet kanyarítottak köré, ami a mostani animés viszonyok között elég meglepő. Egyből 24 részt kapott, amiben van idő kidolgozni és megmagyarázni a dolgokat. Bár én szívesen elnéztem volna még egyszer ugyan ennyi részt is belőle, de nem panaszkodhatom, mert tényleg befejezettnek éreztem.

Kinek ajánlanám ezt az animét?
Mindazoknak, akik többet várnak egy mecha animétől, mint a robotok és a harcok. Akik szeretnek betekinteni a függöny mögé és szeretnek mélyre ásni a karakterek jellemében. Akik szeretik a kicsit szomorkásabb, világvége hangulatú animéket, de nem riadnak vissza egy-egy viccesebb jelenettől sem.
Szerintem érdemes belenézni, mert az utóbbi időben kevés ilyen jó animével találkoztam.

Köszönöm a figyelmet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése