2018. augusztus 16., csütörtök

Neon Genesis Evangelion: Az én szememmel

Halihó! Ma egy igazán érdekes animéről fogok nektek írni, amit szerintem (legalább címről) mindenki ismer. Egy alapműnek számít az animés társadalomban és ezen már nem is csodálkozom. Sokáig szemeztem vele, de a mecha műfjai  besorolás miatt egyszerűen nem akartam elkezdeni. Végül a rengeteg fanart, AMV meghozta a kedvemet hozzá, mert valahogy sejteni lehetett, hogy itt nem csak egy epic robotharcos jelenetekkel megspékelt műről van szó.Nehéz lesz róla átfogó képet adni, mert szerintem sokadik újranézéskor is lehetne benne újat találni. A bejegyzés SPOILERT tartalmaz!

A 26 részes animét 1995-ben kezdték el sugározni és 1996-ig futott. Később, 1997-ben készült hozzá egy másfél órás egész estés film is, ami lezárja a sorozatot. Mivel a két mű szorosan összekapcsolódik, így gyakorlatilag egynek tekinthetjük őket, de azért majd jelezni fogom, ha a mozira térek rá a fejtegetéseim során.

Már maga a cím is elgondolkodtató: a neon szó alatt a kémiai anyagot is érthetjük, ugyanakkor maga az eredeti jelentése a görög neon/neosz-ból származik, ami újat jelent. Az elnevezés alapja az elem egykori felfedezése volt új anyagként.[1] A Genesis, vagy magyarosan Genezis, Mózes első könyve, amely az Ószövetség első könyve is egyben. A geneszisz szó teremtést, eredetet, kezdetet jelent. A könyv leírja a világ teremtését és az emberiség történetének kezdeteit, mint a teremtés, bűnbeesés, vízözön stb.[2] Szerintem a bibliai teremtéstörténettel rengeteg párhuzam húzható az anime kapcsán, szépen bemutatja az ember természetének mélységeit és magasságait is, ahogyan azt a Genezis is teszi. Rengeteg konkrét eseményt köthetünk a bibliai vonalhoz az animében, ami miatt még mélyebbnek érezzük a művet.

Az Evangelion, vagy magyarosan Evangélium görög eredetű szó, jelentése jó hír, örömhír, amellyel általában az Újszövetség első négy könyvét jelölik. Ezen könyvek szerzőit nevezzük evangélistáknak. Az evangéliumok Jézus tanítását és beszédeit, születését, életét, szolgálatát, keresztre feszítését és feltámadását írják le. [3] Az evangéliumokban leírt krisztusi magatartás, az élete és halála szintén felfedezhető a műben, csak burkolt formában. Jézus meghalt azért, hogy az embereket felszabadítsa a bűneik alól. Shinji is többször kerül halálos veszélybe a mű során és mindezt azért, hogy megmentse az emberiséget. De miért húztam párhuzamot ezen események és Shinji viselkedése között? Nos, az emberiséget megtámadó Angyalok talán nem is annyira idegen teremtmények, mint azt előre hittük... Ha ez így van, akkor az emberiséget ismét önmagától kell megmenteni...
Az anime címe tehát kb. ezt jelentheti: Új (Neon), Eredet (Genesis), és Jó hír (Evangelion). Tehát a Neon Genesi Evangelion kb. annyit tesz, hogy “ Az új kezdet jó hírei”. Vagy egy másik fordításban/olvasatban: "Az új Keletkezés Evangéliuma”.[4]
Miért is fordítottam ekkora energiát arra, hogy kielemezzem a címét? Azért, mert a cím és annak eredete ismeretében már sokkal világosabban láthatjuk az animét. De fontos kijelenteni, hogy noha tele van bibliai utalásokkal a mű, mégsem akar keresztény vagy zsidó lenni. Egyszerűen érdekességképpen kerültek bele ezek az elemek és azért, hogy az olyan hülyék, mint én, akik mindenbe valami mélyebb tartalmat, utalást keresnek kiélhessék mazochista, elemző vágyaikat.
A Biblia megjelenése tehát nem olyan fontos, inkább a pszichológiai, lelki elemek a meghatározóak. Mégis úgy gondolom, hogy jó tisztában lenni azzal, amiket a keresztény utalások sejtetni akarnak.

De mi is az alaptörténet?
2000. szeptember 13-án egy meteor csapódik az Antarktiszba, aminek a jege felolvad és az óriási vízszint változás az egész világon katasztrófák sorozatát indítja el. A föld lakosságának fele kipusztul és nagyvárosok tűnnek el a térképről.A meteor azonban csak egy maszlag, amivel az embereket becsaphatták. A katasztrófát kiváltó valódi ok egy humanoid lény személyében keresendő, amit álmából felkeltenek és az megsemmisíti magát. Az általa kiváltott óriási robbanás miatt pusztul el a jégtakaró és kezdődik el egy új és borzalmas korszak az emberiség életében. Az antarktiszi lény az első Angyal, azaz Ádám volt. Egy titkos szervezet kezébe került tekercsek jövendölései alapján ezen angyalok fogják elhozni az apokalipszist, aminek előidézésével a szervezet az embert egy magasabb, isteni evolúciós szintre akarja fejleszteni.
Az EVA-k pedig az Ádámból és Lilithből klónozott harci robotok, amiknek feladatuk, hogy megvédjék az embereket az őket támadó Angyaloktól. Itt is egy újabb bibliai elem: Ádám oldalbordájából született Éva, aki most esetünkben a kutatók által Ádámból kifejlesztett robot.

Ikari Shinji egy 14 éves srác, akivel közlik, hogy EVA pilóta lett. Így hát megkezdődik a viszontagságokkal teli élete EVA pilótaként a NERV nevezetű szervezet berkein belül. Azonban nem teljesen ismeretlen neki a terep, ugyanis Shinji apja a NERV egyik vezetője. Shinjinek nem túl jó az apjával való viszonya, ugyanis a felesége halála után a férfi lepasszolja a gyereket az egyik ismerősénél, és minden percét a NERVnek áldozza. Ennyi is épp elég lenne Shinjinek kezdésként, de ekkor feltűnik egy Angyal és mivel az EVA00 pilótája súlyos sérült, így Shinjinek azonnal munkába kell állnia pilótaként. Az akció persze rosszul sül el, de az Angyalt végül sikerül elpusztítani. Azonban Shinjit annyira megviseli az eset, hogy hallani sem akar többet erről az egészről. Végül marad és Katsuragi Misato a szárnyai alá veszi. Shniji apja átadja Misatonak a fiát és ő lesz a gyámja.Beköltözik a nő lakásába, aki egyedülálló és szeret piálni.
Shinji közben megismerkedik Ayanami Rei-el, aki egy nagyon titokzatos és csendes figura. A harmadik pilóta képében pedig megjelenik a színen Asuka, aki egy nagyképű, öntelt kis picsa.(Már bocsánat a kifejezésért.) Vagyis elsőre annak tűnik.

Mert az anime nem csak ennyiből áll. Mély lélektani elemekkel rendelkezik: az én kérdése,határai, a saját akarat, a személy vágyai és a közösség érdekének ütközése is megjelenik a műben. A szereplőkről részletes képet kapunk,és a három pilóta és Misato lelki világát, vívódásait nagyon részletesen tárja a nézők elé az anime.
Shinjit apjával való rossz viszonya kínozza. Visszahúzódó, nehezen ismerkedik és nem akar kapcsolatba lépni az emberekkel, mert fél, hogy ők is ugyanúgy elhagyják, mint annak idején az apja tette. Eleinte gyámoltalan és szenved a rá rótt teher súlyától. Többször is megfutamodik, de végül az események rákényszerítik a cselekvésre.Fél másokkal szorosabb kapcsolatot létesíteni, de legbelül nagyon magányos és szeretné, ha valaki odafigyelne rá. Ez a valaki pedig az apja. Tudat alatt ugyanis a férfi elismerését várja és eleinte ezért vezeti az EVA-t.

Rei egy igazi rejtély: érzéketlennek tűnik és gyakran nem tudja, hogy mit érez ő, vagy mások. Egy igazi zseniként vonul fel a műben, aztán meg csak tátjuk a szánkat, amikor kiderül, hogy mi is igazából a csendes kis Rei...

Asuka elsőre rettenetesen unszimpatikus volt, de ahogy a történet haladt előre és egyre jobban megismerhettük az őt ért sérelmeket, és nyilvánvalóvá váltak a személyiségtorzulását okozó tényezők,akkor már nem voltam vele olyan szigorú. Kislányként látta megőrülni és meghalni az anyját, a nevelőanyjával soha nem tudott jól kijönni és minden érzelmét magába fojtotta. Már gyerekként elkezdett felnőtt módjára viselkedni és ez nem tett jót az elméjének. A büszkesége mögé rejti a sebezhető énjét és mindent megtesz annak érdekében, hogy ne essen rajta csorba.

Misato apakomplexusban szenved. Amikor rájön, hogy az általa választott férfi mennyire hasonlít az apjára, akkor eldobja őt magától. Pont az ellentéte Shinjinek, habár őt is az apja iránt való érzései mozgatják, mégis mások társaságát keresi. Magányos és csak úgy érzi, hogy él, hogyha valaki mellette van, vagy valakivel megoszthatja az ágyát. Próbálja megérteni Shinjit, de szenved attól, hogy egy ilyen fiatal fiúért kell felelnie. Ezek mellett óriási traumát élt át: ő látta az antarktiszi tragédiát és ő az egyetlen túlélő.

A főbb karakterek személyiségeinek mélysége alapján is jól látszik, hogy mennyire fontos az animében a jellemek bemutatása. Az elején nagyobb hangsúlyt kap a történet, az EVA-k, a harcok, de a végéhez közeledve az eddig tág, az emberiség helyzetét bemutató tér leszűkül az egyének saját kis világára. Keresik a létezésük értelmét, próbálják megismerni önmagukat és a körülöttük élőket. Közben szembesülniük kell a szörnyű valósággal és azzal, hogy az emberiség az őrült zsenialitása mellett milyen kapzsi. Olyanok akarnak lenni, amik nem lehetnek, mindig többre vágynak, mint amit szabad lenne megkapniuk. Az emberi evolúció növelésére tett kísérlet, az Angyalok mibenléte kezd kiteljesedni és az utolsó két részben nagyon szürreális, lélektani dolgokat kapunk. Akik egy epic csatára készültek, azok csalódni fognak, az utolsó részek nehezen emészthetőek és nagyon szürreálisak. A Human Complementation bekövetkezik, így Shinjin keresztül szemlélhetjük meg az emberekben végbemenő változásokat. A szereplőket szembesítik önmagukkal, a problémáikkal, de végül Shinji magára talál. Az elméjében minden szerette boldog és gratulál neki, hiszen végre magára talált és képes szembenézni gyarló emberi lényével.

A film sokkal komorabb hangvételű, mint az anime. A sorozat elején még előfordul 1-2 poén, gyerekeskedés, de a filmben semmi ilyen nem található. Az emberiség ismét saját magát fenyegeti, de a végén Shinjinek van választása. Itt nincs boldog befejezés, tapsoló emberek a fejében. Csak a rideg valóság, a szeretteinek halála és a lerombolt Föld. Ő mégis ezt választja és nem az elképzelt Paradicsomot. Igaz, hogy az a világ jobbnak tűnik, de nincs benne senki, így semmi nem bizonyítaná az egyén létezését.
Ami fontos még szerintem, az a szexualitás. Nem kezeli tabuként, hiszen az ember lényéhez tartozik és pont olyan szinten kezeli is. Valaki arra használja, hogy kitöltse vele a szívében keletkezett űrt, a film eleje pedig egy nagyon fura és bizarr jelenettel kezdődik. Szó van a menstruációról is, Asuka rosszul érzi magát miatta és a rossz lelki állapotát ez még tetőzi, mélyen belül pedig szégyenkezik is miatta.A meztelenség itt nem a fanservice miatt került bele a műbe, inkább a meztelen valóságot tükrözi. Férfi és nő kapcsolatát, az ember meztelen valóját.

A NGE sorozat és film egy nagyon érdekes, izgalmas és nehezen emészthető mű, amit szerintem többször is meg kell néznie az embernek, hogy teljesen megértse. Én első megtekintés után ennyit tudtam belőle kihozni, persze nem írtam le mindent, amit a sorozat nézése közben felfedeztem a sorok között, mert akkor végtelenre nyúlna a bejegyzés.
Minden esetre most már megértem a népszerűsége okát, mert ez tényleg egy remekmű. A grafika is szép, még ahhoz képest is, hogy a sorozat 2 évvel idősebb nálam, a filmmel pedig egy évben születtem. Az openinget imádom, még az anime előtt ismertem, mert elég sok videóban láttam. Az ending is hozza a szintet, kicsit keserédes hangulatával.

Aki egy mély, sokatmondó animére éhezik, annak melegen ajánlom, de figyelmeztetlek titeket, hogy lehet kicsit rágós lesz. Jó étvágyat szórakozást hozzá!


Köszönöm a figyelmet!

Források:
[1]:https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Neon
[2]:https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%B3zes_els%C5%91_k%C3%B6nyve
[3]:https://hu.wikipedia.org/wiki/Evang%C3%A9lium
[4]: https://aoianime.hu/evangelion/index.php?page=erdeknevek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése