2018. október 8., hétfő

Kevésbé ismert sorozatok #1: My Mad Fat Diary

 Régóta szerettem volna elindítani ezt a cikksorozatot, de most megteszem az első lépést. Sajnos bizonyos sorozatok nem kapnak elég figyelmet, pedig sokkal jobban megérdemelnék, mint a túlhypeolt társaik. Pont így érzek a My Mad Fat Diaryvel kapcsolatban is. Ez is hasonló témakört jár körül, mint a 13 okom volt című,nagy népszerűségnek örvendő mű, de mégis sokkal másabb. Sokkal emberibb. 

A sorozat 2013-ban indult és 3 évadot élt meg, ami 2015-ben zárult le. Összesen 14 epizódon keresztül követhetjük figyelemmel Rae Earl viszontagságokkal teli mindennapjait. A 16 éves lány 3 hónap után végre kijöhet a pszichiátriáról, miután öngyilkossági kísérletet hajtott végre. A barátainak és a környezetének természetesen hazudik, senkinek sem árulja el, hogy  hol is volt az elmúlt hónapokban. Hamar összefut volt barátnőjével a szép és menő Chloe-val, aki elhívja magával estére. Earl azonban nem egy könnyű eset: ugyanis elég nagy súlyfelesleggel küzd, ami kihat az egészségére és az elméjére is. Ráadásul nem túl szép(persze ez relatív), viszont annál jobb a humora és a stílusa. Ezen az estén kezdődik Rae igazi élete, ugyanis itt fut össze A bandával: Archie, a helyes, szemüveges,okos zenész fiú, Finn, az ügyeletes szívtipró, Chop a banda bohóca, Izzy, az aranyos vörös lány és persze Chloe, a méhkirálynő.[1]


A cím is elárulja, hogy Rae naplója fontos tényezője a sorozatnak. Így kötik össze a történetszálakat, Rae belső világát is jobban megismerhetjük ezáltal. Valamint terápiás jelleggel is bír, hiszen Rae kalandja a pszichiátriával nem fejeződött be ilyen egyszerűen. Vissza kell járnia pszichológushoz és csoportos terápián is részt kell vennie.
Rae élete fellendülőben van, ugyanis Chloe bandája felemelheti őt a porból, hogy a menők piedesztáljára állíthassa a gimi szent csarnokában. Eközben járnia kell a kezelésekre és egyre nehezebbé válik főhősnőnk számára a normális és kórházi élet közötti lavírozás. Az állandó hazugságok keltette hullámok lassan összecsapnak Rae feje felett és rá kell ébrednie arra, hogy a barátság nem csak a bulizásról szól.

Azért szeretem ezt a sorozatot, mert nagyon komoly témákat dolgoz fel: mint például az öngyilkosság, homoszexualitás, zaklatás, különböző mentális és fizikai betegségek, amikkel az ember a mindennapokban is találkozhat. A barátság és szerelem körébe tartozó problémák és azok felismerése, megoldása. A tini lét zavaros mocsarában lévő evickélés, családi problémák megoldása.
Rae óriási karakterfejlődésen megy keresztül: az öngyilkos hajlamú, kirekesztett tiniből egy érett felnőtt nővé válik. A sorozat pedig jól bemutatja, hogy ez az út milyen nehézségekkel van kikövezve. Nagyon komplex, nagyon komoly, de mégis meg tud maradni a könnyed szórakoztatásnál, mert a nehéz és bonyolult témákat a szerelem, a tinik mindennapos, olykor humoros problémáiba csomagolva tálalja a sorozat a nézőknek.


A My Mad Fat Diary egyik nagy erőssége még a karakterek ábrázolása és azok kapcsolata. Rae nincs jóban az anyjával, nehezen viseli azt, hogy az apja elhagyta őket, az anyja pedig egy nála sokkal fiatalabb indiai férfival őgyeleg.
Továbbá ott van a lány fura kapcsolata a pszichiáterével is, akit ugyan eleinte a háta közepére se kíván, de aztán  meglátja benne az apát.Azt, amit mindig is hiányolt az életéből. De idővel rá kell ébrednie, hogy nem akaszkodhat egy idegen férfi nyakába.
Rae és a banda kapcsolata is óriási jelentőséggel bír, mind a csapat és mind az egyének szintjén. Érdekes látni, hogy miként illeszkedik be egy kicsit fura, túlsúlyos lány egy ilyen társaságba és milyen kapcsolatokat épít ki a különböző személyekkel.
Ezzel szemben áll a kórházi csapat, akikkel együtt jár a terápiákra és együtt töltötték az idejüket a pszichiátrián. Több érdekes és fura alakkal is megismerkedhetünk. Amint Rae a gyógyulás útjára lép, egyre nehezebb lesz számára a banda és a kórházi barátai közötti egyensúlyozás.

De a sok komoly téma között fontos még az első szerelem és szexuális élmény bemutatása is. Nagyon szeretem a sorozatban azt, hogy nem próbál szépíteni. Az első csók lehet béna, ahogy az első együttlét is, de ettől szép és izgalmas a tinédzser kor. Rae nem csak az elméjét próbálja megismerni, hanem a saját testét is. Ami egy túlsúlyos lánynál elég sok problémát okoz. De ez nem csak az olyan duci lányokkal fordul elő, mint Rae. A fiatal lányok nagy része nem látja szépnek magát, gondot okoz nekik az, hogy megmutassák a testüket másnak. A My Mad Fat-ben nincs köntörfalazás tökéletes szexbomba szereplőnővel, itt igazi és gyakori problémákról van szó.
Ez teszi igazán szerethetővé Raet és a sorozatot.
Az emberek nem tökéletesek, nem mindenki szép, csinos, okos, stb. Akinek hányingere van már a gyönyörű, szőke bombázóktól nyüzsgő sorozatoktól, azoknak melegen ajánlom ezt a művet.

Köszönöm a figyelmet!


[1].http://media-addict.hu/2015/06/10/vendegtoll-my-mad-fat-diary-sorozatajanlo/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése