2019. április 17., szerda

A párizsi Notre Dame tragédiája: ateista szemmel

© AFP / Francois Gillot
Mivel a blog mindennel foglalkozik, ami engem érdekel, ezért nem tudok elmenni emellett szótlanul. Sok cikket olvastam, sok hozzászólást átböngésztem, hogy egy viszonylag átfogó képet kapjak arról, hogy itthon miként vélekednek a tragédiáról. És hogy nekem mi a véleményem? Nos, mindjárt kiderül.

Azért adtam a cikknek ezt a címet, mert úgy éreztem, hogy fontos tisztázni azt hogy számomra vallási értéke nincs. Van bennem egy különös kettősség: nem vagyok hívő, nem hiszek semmilyen istenben, de a keresztény művészetet imádom. Hosszú évekig tanultam művészettörténetet, az egyik kedvenc tárgyam volt. Mindig is lenyűgöztek ezek az épületek, festmények stb. Ha nem lett volna vallás, sok nagy művész nevét ma nem ismernénk. Leonardo da Vinci is ateista volt, de zsenialitása miatt az egyház elnézte ezt, megbízásokat adott neki és neve fennmaradt az örökké valóságnak.
A vallás nevében rengeteg szörnyűséget követtek el, de a művészeteket felvirágoztatták.
A kedvenc építészeti stílusom a gótika, amiben a párizsi Notre Dame is épült 1163-1320[1]-ig.
Lenyűgöző, hogy a 12-14. században ilyen monumentális dolgokat voltak képesek létrehozni. A gótika egyik célja a hívek lenyűgözése, visszacsalogatása volt. A nagy, robusztus romanikus épületeket fölváltották az óriási belmagasságú, vékonyított falú, Mennyország felé törő gótikus katedrálisok. A rengeteg ólomüveg ablak egyfajta túlvilági fénnyel világította meg az épületeket, amik teljesen lenyűgözték az akkori embert. (Őszintén szólva engem ma is lenyűgöznek.)


A 2 napja leégett épületről eleinte azt a hírt olvashattuk, hogy valószínűleg menthetetlen. Azután bejelentették, hogy a tűzoltók munkájának köszönhetően megmenekült a teljes pusztulástól. A mentésben részt vevők rengeteg műalkotást és ereklyét menekítettek ki a lángok közül, de sajnos így is volt olyan, amit már nem tudtak megmenteni.
A templom egyébként a francia forradalmat is megszenvedte, a forradalmárok letörték a királyszobrok fejét, megrongálták(lerombolták az eredeti huszártornyot) és kifosztották az épületet.
A helyreállításra 1802-ben került sor, de 1831-ben ismét óriási pusztítás áldozata lett. 1843-'65 között ismét helyre állították, majd csaknem 100 évvel később kezdték el a szobrokról és egyéb elemekről eltávolítani a lerakódásokat, szennyeződéseket.[2]

Sajnos 2019-re a Notre Dame nagyon rossz állapotba került, mivel a katedrális a francia állam tulajdonában van, a párizsi érsekség ingyen használja, mindkét fél szervezett a felújítására gyűjtést, de a sok ellentmondás az állam és az egyház között nagyon megnehezítette a dolgot.[3] Az épület felújítás alatt áll már egy ideje.
Talán ez a katasztrófa kellett ahhoz, hogy végre rájöjjenek, az ilyen épületek nemzeti kincsek, az államnak és az egyháznak össze kell fognia, hogy megóvhassák őket. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet, elvileg 50 nyomozó dolgozik azon, hogy kiderítsék, mi is történt pontosan.

Emmanuel Macron a tűzvész utáni nap kijelentette, hogy 5 éven belül újjá építik a Notre Dame-ot.[4]
Ez persze elég merész vállalkozásnak tűnhet, tekintve, hogy a kölni dómot már 70 éve építik újjá, de szerintem nem lehetetlen. Azóta sokat fejlődött a technika, a helyre állítást 3D-s modellek is segítik. Egy jó csapattal, megfelelő tervezéssel és persze sok pénzzel(már több száz millió euró gyűlt össze a helyre állításra) nem lehetetlen.

A tragédia az egész világot feldúlta. A franciák az égő épület közelében egyházi dalokat énekeltek, imádkoztak, vagy egyszerűen csak hüledezve nézték, ahogy nemzetük egyik ikonikus épületét lángok mardossák.  A nemzetközi sajtó is döbbenten számolt be az eseményekről. Idehaza is élőben közvetítették online az eseményeket. Természetesen elolvastam a komment szekciókat is -sajnos-.

3 típust tudtam elkülöníteni a magyar kommentelők között:
1. Akik tényleg sajnálják a történteket.
2. Akik azon agonizálnak, hogy azt a sok pénzt és adományt másra is lehetne fordítani. Szerintem aki ilyen összegekkel adakozik, az biztos más ügy érdekében is tesz. Persze a nagy francia vállalatok egymást túllicitálva ajánlanak fel száz millió eurókat, de a versenyen túl szerintem bennük ott van az is, hogy ez egy nemzeti kincsük.
3. Akik örülnek, mert egy templom végre lángra kapott, és a hülye franciák jól megérdemelték. Egyébként is trianon... és dögöljön meg az összes....
Sajnos a 3. pontos hozzáállásból van majdnem a legtöbb. Nem hiszem, hogy egy ilyen eseménykor illik belekeverni a régmúlt dolgait és a politikát. Másrészt undorítónak tartom, hogy valaki annak örül,hogy egy templom leégett. Ateista vagyok, de tiszteletben tartok minden vallást.

Jó lenne, ha végre megértenék, hogy ez nem csak egy épület, egy templom. Ez egy francia nemzeti
Maximilien Luce: Notre-Dame de Paris 
kincs, egy 856 éves katedrális. Rengeteg minden történt körülötte/vele, ha beszélni tudna biztos rengeteg érdekes dolgot mondana. Már akkor majdnem 200 éve állt, amikor Amerikába megérkeztek az első európaiak és "felfedezték".
Európában élünk, a történelmünk több száz évre nyúlik vissza. Ezt a történelmet épületek, tárgyak őrzik. Nem kell ezeket az épületeket szeretni, vagy szépnek tartani, de egy kis tiszteletet megérdemelnek, már csak a koruk miatt is. Arról nem is beszélve, hogy az építészek milyen bravúrokra voltak képesek már 800 évvel ezelőtt is.
Emellett rengeteg művészt megihletett az évszázadok során. Sok festmény, költemény stb. született róla, hiszen évszázadok óta pompázik ott ez a monumentális épület és minden kor emberét képes volt megszólítani, csak máshogy.
Persze ha itthon égne le egy ilyen fontos épület, akkor biztosan nem állítanák helyre. A felajánlások zsebre kerülnének és siratnánk a szörnyű magyar múltat.
Szerencsére a franciák hozzáállása más. Igaz, hogy eddig nem törődtek túl sokat a Notre Dame helyre állításával és ha több figyelmet szenteltek volna neki, valószínűleg nem történik ez. De a múltat már nem lehet visszaforgatni és most próbálják helyre hozni azt, amit a hanyagságuk okozhatott.

Minden esetre ateistaként is szívből remélem, hogy 5-10 éven belül sikerül helyre állítani ezt a gyönyörű régi épületet és egyszer meg tudom majd tekinteni teljes pompájában. Habár vallási szempontból számomra nem fontos, de a kora, a gótikus stílusa, az ott őrzött egyéb művészeti alkotások számomra óriási értékkel bírnak.
Remélem, hogy már csak jó híreket olvashatunk majd a párizsi Notre Dame-ról.



Források:
[1] Wikipédia
[2] HVG
[3] HVG
[4] Index

2 megjegyzés:

  1. Én is ateista vagyok, jó hogy ennek ellenére is észreveszik sokan a Notre Dame értékét.:)
    Állítólag renoválás volt és minden műemléket elvittek,de akkor is,nagy szomorúság,rengeteg évet,háborúkat túlélt ez az épület. Egy különleges építésű kincs. Nagy kedvencem nekem a rokokó és a gótika szintén,színfoltok az ilyen épületek a szürke utcák között.
    A francia kormány pedig már réges rég tudja szerintem, hogy mi történt pontosan, de nem fogják elmondani, hogy ne legyen ijedtség a nép között. És sok ilyen dolog történik mostanában Franciaországban,a migránsokat is befogadják,nem sokat tudok de nagyon nem úgy tűnik hogy véletlen lett volna.:(
    Akik meg ebből viccet csinálnak,az undorító,őket minősíti. Mint mondtad,rengeteg tehetséges művész volt a közelmúltban,ők tényleg értéket teremtettek, és sokat akkor el se ismertek,pl Van Gogh, van egy Doctor Who rész is vele ami bemutatja az akkori kort és az életét,gyönyörű!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem akinek van egy kis szépérzéke és nem tekint óriási gyűlölettel mindenre, ami vallás, az észre veszi a Notre Dame értékét. :)
      Nem mindent vittek el sajnos, a nagy méretű festmények egy jó része jelentős károkat szenvedett. Megpróbálják őket restaurálni, de nem tudom, hogy mennyi maradhatott meg belőlük. Szerencsére tényleg sok minden nem volt ott amikor leégett. :)
      Nem hiszem, hogy szándékosság lenne mögötte. Ha le akartak volna égetni egy ilyen templomot, akkor sokkal hatékonyabban is lehetett volna. Ramaty állapotban volt, a gerendák is több száz évesek voltak. Elég volt a tetővilágításban egy rövid zárlat és a jó öreg, száraz tölgy már bumm, égett is. Persze az igazat mi már nem tudjuk meg, esetleg az unokáink.
      Kicsit szomorú vagyok, hogy sokan mennyire primitíven állnak hozzá. Szegény Van Gogh, egész életében 1 festményt adott el. :") Most meg néhány festménye annyira értékes, hogy ki sem tudják állítani, annyira drága a biztosítása. :"D
      Nem nézem a Doctor Who-t, de ez kíváncsivá tett. Köszi a kommentet! :)

      Törlés