2019. március 4., hétfő

Kevésbé ismert sorozatok #3: IZombie

A cikksorozatot ezzel a remek darabbal szeretném folytatni, melyben a zombi lét egy teljesen új, izgalmas szemszögből van megközelítve. Az IZombie egy nagyon érekes, hangulatos,jól kitalált és kivitelezett sorozat lett, de sosem láttam igazán nagy hypeot körülötte. Szerintem megérdemelne kicsit több figyelmet is, így most röviden bemutatom nektek, hogy miért is olyan jó.

A sorozat első évada 2015-ben jelent meg és 4 évadon keresztül követhettük figyelemmel Olivia Moore, azaz Liv életének alakulását. A lány ugyanis egy igazán tehetséges orvoshallgató volt, de egy őrült bulin kitört egy kisebb zombi apokalipszis, melynek következményeként Liv is zombivá vált. Itt azonban a zombik nem feltétlenül dühöngő élőholtak, mert ha megfelelő mennyiségű emberi agyat ehetnek, akkor teljesen normális marad a viselkedésük. A fehér, holtsápadt bőr, a kiszőkült haj és a karikás szemek utalnak csak arra, hogy alanyunk esetleg zombi. Livnek fel kellett adnia a karrierjét, hogy aztán kórboncnoknak állva beszerezhesse a kellő agymennyiséget. Az élete teljesen romokban: jegyesét eltaszította magától, mert fél, hogy a vírus megfertőzi őt, a családja nem érti a hirtelen bekövetkezett változásokat és a lány ellen fordul.
Hősnőnk mindezek ellenére is próbál kitartani és megismerni új önmagát.


Egy bökkenő azért mégis akad: az elfogyasztott agy ugyanis kihatással van Liv személyiségére. A halott emlékei, tulajdonságai kihatnak a zombi viselkedésére és persze nem jó egy halott ember utolsó pillanatait látni. Liv mégis elhatározza, hogy ilyen módon segít megtalálni az elfogyasztott agy gyilkosát, így adózva ezzel az "ételének".
A rendőrségnek beadja,  hogy ő egy médium és gyilkosságokon kezd el dolgozni, de a főnöke, Ravi rájön Liv titkára.

A sorozat érdekes, izgalmas, szatirikus és eléggé elborult. Liv olyan íncsiklandó fogásokat készít az agyakból, hogy a néző is megkívánja őket. :'D Közben szépen lassan kibontakoznak a dolgok, elég jól felépítették a háttér történetet is. A háttérben mozgó hatalmak is megjelennek és persze nem árulok el nagy titkot, ha leírom: sok zombi mászkál még a világban és valakik miatt egyre többen lesznek. Agyáruló vállalkozások, sötét üzletek, katonai célok; a történet egyre sötétebb és árnyaltabb lesz.
Nem csak a történet miatt lett komplex a sorozat, hanem a szereplők is hozzátesznek egy nagy lapáttal az érdekességi faktorhoz. Liv semmiképpen nem egy sablonos karakter és minden tiszteletem a színésznőé, aki minden egyes részben más-más jellemű embert kell, hogy eljátsszon. Liv egyik nap még egy domina agyán él, másik nap egy szende szűzén, a következő alkalommal meg egy pszichopatáén. Ilyen hitelesen eljátszani ennyi személyiséget igazán nehéz lehet.


A karakterek mélysége is szembetűnő, főleg Livé. De idővel Major, Liv volt vőlegénye is egész pofás jellemé fejlődik-bár engem személy szerint rettenetesen irritál, de a karakter épülését akkor is elismerem-. Blain, a fő gonosz is több szemszögből van bemutatva, egy olyan háttérsztorival, amiről el tudjuk képzelni, hogy ilyen gátlástalanná és gonosszá tehet egy embert.

Szerintem egy érdekes, jól összerakott zombis sorozat, ami nem csak a zombik fejének széttrancsírozásáról szól. Egy új, modern megközelítése a témának, sok meglepetéssel és izgalommal.
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a nyomozós, zombis, olykor elég érzelmes, szatirikus sorozatokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése