2017. március 23., csütörtök

Aktuál: A hajunk az égnek áll.

Sziasztok!

Tudom, kicsit furcsa témával nyitom a blogot, de egyszerűen piszkálja az agyamat ez a dolog és nem tudok mellette csendben elmenni(ho-ho). Szeretném az én szemszögemből kivesézni a dolgot, szóval lássuk a medvét, vagyis aput...

Az internetezők kedélyeit pár napja borzoló 1. osztályosoknak szóló színezőről szeretnék ejteni néhány gondolatot.
Alapvetően a felvilágosítással szerintem elég nagy bajok vannak. Ezek pedig onnan gyökereznek, hogy a gyerekeket hülyének nézik és ha kérdeznek, a szülők gyakran kitérnek vagy valami kis butasággal elgagyogják nekik felületesen a dolgokat. Nyilván egy 6 évest is érdekli valamilyen szinten a téma és ha már érdekli, akkor tényleg jobb, ha szakszerű és érdemleges információk tudatába jut, mintha egymástól vagy esetleg az internetről szednének össze téves dolgokat. 
Amikor kb. ennyi idős voltam egy nagyobb lánytól hallottam először a menstruációról és nagyon piszkálta a fantáziám ez a rejtélyes dolog, főleg, hogy maga a lány sem volt teljesen jól informált és óriási misztériumot jelentett ez számomra. Hiába tagadjuk, a fiatalabb generációk hamarabb érnek és olyan sok dologgal találkoznak a netnek hála(hiába van gyerekbarát böngészési mód), hogy muszáj elfogadnunk azt a tényt, hogy esetleg már 6-7 évesen  tesz fel nekünk a szexualitással kapcsolatos kérdést.
Na, de kanyarodjunk vissza a történetemhez. Anyukám hamar észrevette, hogy milyen sokat sugdolózunk a játszótéren és otthon megkérdezte, hogy mi ennek az oka? Ekkor szépen elmondtam neki, hogy mit hallottam és nagyon frappánsan kezelte le a dolgot: vett egy nagy levegőt és elővett egy könyvet, ami még az övé volt. Ábrákkal szemléltetve szépen elmagyarázta nekem a dolgot és persze volt, amit nem értettem, de a lepel lehullt és már nem volt olyan izgalmas.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy ha a gyerek kérdez, szerintem lehet rá értelmes választ adni, de ha még nem érett meg rá, nem érdekli még a téma, akkor egy ilyen színezőt a kezébe nyomni elég nagy törést jelenthet a számára. Ehhez jól kell ismerni a saját csemeténket és eldönteni, hogy szüksége van-e erre már?

A korosztály besorolása nekem kicsit erős. Hiába a rohanó világ, sok 6 éves szerintem ehhez még egyszerűen kicsi és ezzel semmi gond nincs, sőt! Természetesen itt az egyéni igény felmérése lenne a döntő. Ki mennyire érett ehhez.
Nekem még az nem tetszik ebben, hogy a szerelem definíciója csak annyira terjed ki, hogy nagyon szeretik egymást-->csók-->magocskák. Oké, értem én, hogy ez le van egyszerűsítve, de szerintem egy 6 éves gyerek képes árnyaltabban látni a világot ennél és ha csak ennyit tud a szerelemről, akkor az elég ijesztő lehet. Nem? Nekem biztosan az lett volna.

Rajzilag sem nyerte el a tetszésem: apa úgy néz ki, mint egy csöves ősember, anya meg egy 15 évvel fiatalabb copfos tehenész lány. Ezen még túl is teszem magam, de szerintem színezőként nincs funkciója a kis füzetecskének. Csak néhány oldalt láttam belőle, de ott szinte csak a két ember fura párzása látható. Színezni a gyerek csak a bőrüket meg a hajukat tudja. Tapasztalatból mondom, hogy a gyerekek nem szeretik az egyhangú, unalmas, egyszínű felületeket dögönyözni a ceruzával. Tényleg nincs benne semmi élvezet, hogy a bőrszínű cerkádat már az első oldalon elkoptatod, és akkor még van hátra 5 hasonló oldal...

A szülés megrajzolása is irtó bizarr lett. Egy mosolygó gyerekfej bámul ránk anyu lábai közül, apu vigyorog, az orvos meg várja, hogy csoda történjen és apuval együtt örül. Kérdem én: a gyerek mióta hülye?! Ha belevágtak egy ilyen könyv megalkotásába, akkor legalább ne ilyen gagyi módon kivitelezzék azt. Nem azt mondom, hogy hiperreál legyen, de akkor ne féljünk a nézőpontoktól és vigyünk bele valami érdekességet is.(pl kidolgozottabb ruhák, háttér, más beállítás, hogy legyen mit színeznie szegényeknek :"D ).

Viszont a kezdeményezés alapvetően nem rossz. Magyarországon valamiért nem megy a felvilágosítás, ami sok ember szexuális kultúráját tehette már tönkre. Sokan csak akkor találkoznak a témával komolyabban, ha biológia órán a férfi vagy női testet veszik, de ott megint más szemszögből nézik a szexualitást, ami nem a legjobb megközelítése a dolognak. Szerintem fontos, hogy a gyerekek lelkileg fel legyenek készítve minderre, mert hiába tudják a folyamatokat és hiába látják a pornót(ami megint egy külön téma lehetne) attól még  a valóság közelében sem járnak. Mert semmi sem olyan, mint ahogy azt elhabogják pár kínos mondatban. Fontos lenne az érzelmekről beszélni. Mikor minek van itt az ideje és tudják, hogy ez nem egy ördögtől való dolog és igenis lehet róla beszélni, kérdezni és egymásra és magunkra kölcsönösen figyelni. Akkor talán nem lenne ennyi elhamarkodott döntés, kicsit lelkileg gazdagabbak és érettebbek lehetnének, tudnák, mi mivel jár, és később jobban élveznék a dolgot. Mert ehhez szerintem egy igazán mély érzelmi alap lenne szükséges és annak a tudatosítása, hogy merjék felfedezni a saját testüket, szeressék azt és tudjanak arról beszélni a másik féllel, hogy nekik mi a jó.  

Persze mindehhez idő és figyelem kéne. Nem azt mondom, hogy az iskola vállalja feltétlenül ezeket a feladatokat, mert istenigazából a szülők dolga lenne a saját gyereküknek ezt elmondani, ahogy egykor nekem is elmondták és bátran kérdezhettem. Szerintem emiatt is válhatott belőlem egy kiegyensúlyozott, önmagával tisztában lévő felnőtt.(És itt most nem feltétlenül csak ezt a fajta felvilágosító beszélgetést értem, hanem általában beszélgetni kéne minden nap, jó sokat.)
Szerintem a magyar társadalomnak nagyon sürgősen változnia kéne, mert a világ egyre jobban halad, de valahogy úgy érzem, hogy sokan még a múlt században tántorognak és ez nem jó.
Nem jó az új generációkra nézve, mert a szakadék így is szinte áthidalhatatlan már és csak még nagyobb lesz. Azt kéne megérteni, hogy egyes gyerekek még hamarabb érnek, még több figyelemre és türelemre lenne szükségük, hogy ők is boldog, elégedett, testileg és lelkileg egészséges alapkövét képezhessék egy még rohanóbb, még korábban érő jövőbeli társadalmunknak. Ehhez kéne megtalálni az arany középutat úgy, hogy ezzel a később érőket ne sokkoljuk.

Köszönöm a figyelmet!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése