2018. december 20., csütörtök

Kevésbé ismert sorozatok #2: Kegyetlen tánc(Flesh and Bone)

 A cikksorozat második alanya a Kegyetlen táncra fordított Flesh and Bone című sorozat lesz. Nem feltétlenül értek egyet a cím fordításával, az eredeti tükörfordításban sokkal jobban kifejezi azt, amit a sorozat sugallni akar(Hús és csont). Maga a balett ugyanis nem kegyetlen, hanem az emberek és az általuk a balett köré épített világ az, ami kőkemény.

A sorozat egy évadban mutatja be Claire felemelkedését a balett világában. A lány egy igazi tehetség, ráadásul egy természetes ártatlanság árad belőle. Ez az ártatlanság, ez a gyermekiség az, amivel képes megragadni a nézők és az emberek figyelmét. De mindenki tudja, hogy hamu alatt lapul a tűz.
Claire múltja elég szörnyű titkokat rejt, előlük menekülve érkezik a New York-i tánciskolába.
A sorozat elkalauzol minket a balerinák mindennapjain keresztül egészen ennek a csillogó világnak a legsötétebb bugyraiba.

A kecses mozdulatok, a főszerepek mögött kemény munka és sok-sok igyekezet rejlik. Azonban nem csak szorgalommal lehet valaki képes elérni a céljait. A zaklatás, az erőszak mind feltűnik a sorozatban és elénk tárja azt, hogy olykor a tehetség semmit nem ér, ha a botlábú táncos jó helyen rakja szét kecses lábait.
Claire mindezek ellenére is szorgalmasan küzd, hogy felfigyeljenek rá, és ez meg is történik. Miközben a karrierje szárnyalni kezd, a múlt árnyai szépen visszakúsznak hozzá a háttérben. Megjelenik a bátyja, akiről már az első pillanatban sejteti a sorozat, hogy valami szörnyűséget művelt a lánnyal.
Mindezek mellett főhősnőnk baja meggyűlik a társulat tagjaival is. Nincs igazán összetartás, a "barátok" is bármikor képesek hátba szúrni egymást egy-egy jó szerepért. Nagyrészt a rivalizálás, az árulás, az irigység jellemzi a balerinák közösségét. Miközben véresre törik a lábuk, mozdulni is alig bírnak a gyakorlástól és csoportosan nézik, ahogy az ügyintéző jóízűen falja a hamburgerét, míg ők egész nap egy almát ha ettek.

A balerinák mindennapi viszontagságain kívül bepillantást nyerhetünk az alvilág egy darabkájába is. Engem nagyon megdöbbentett az a jelenet, amikor Claire egy táncos társával együtt egy gazdag oroszokkal teli luxus hajón adnak elő egy táncot. Az előadás után történtek elég elgondolkodtatóak és félelmetesek voltak. Többet nem szeretnék erről írni, mert az már spoiler lenne.

Közben Calire-ről is kiderül, hogy nem olyan ártatlan, mint azt a Bambi tekintete elsőre sejteti. Sok kényes, erotikával teli helyzetbe keveredik és mégis hagyja, hogy történjenek a dolgok. Claire jelleme elég érdekes, egy megtört, rossz családi háttérrel rendelkező fiatal nő. A sok szégyent, a szexuális zaklatást pedig erővé kovácsolja, ami elvezeti őt a balett legmagasabb csarnokaiba, ahol csak a legjobbaknak van hely. De vajon milyen áron...?

Elég nehéz egy ilyen rövidke sorozatról spoiler mentesen érdemben beszélni. Szerintem ha valaki érdekel egy ilyen témájú alkotás, akkor annak már felkeltette a figyelmét ez a kis puhatolózás is a történetről. Mindenkinek ajánlom, akit érdekel egy elég sötét hangulatú, néhol elég megdöbbentő, táncos, balettos sorozat, annak minden szépségével és rútságával együtt.

Köszönöm a figyelmet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése